Κλείσιμο

Βαθιά αρνητικός πληθωρισμός για 29ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο

Σε συνθήκες βαθιά αρνητικού πληθωρισμού κινήθηκε τον Ιούλιο η Ελλάδα, με την πτώση των τιμών να συνεχίζεται για 29 συναπτό μήνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έπεσε κατά 2,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ και σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούνιο, οι τιμές έπεσαν κατά 1,6%.

Μειώσεις καταγράφηκαν σε εννιά από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, με μοναδικές εξαιρέσεις τα διατροφικά προϊόντα (+0,9%), τα αλκοολούχα ποτά και καπνά (+2,1%) και τις επικοινωνίες, όπου τα κόστη για τους καταναλωτές έμειναν στάσιμα.

Παρά την πολύμηνη πτώση πάντως, οι τιμές στην αγορά παραμένουν κατά 5% ψηλότερες σε σχέση με το 2009.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά χειρότερα από το -2% από την αρχή του 2015, ενώ η παρατεταμένη πτώση των τιμών στην αγορά εγείρει ξεκάθαρα φόβους η οικονομία βρίσκεται πια σε φάση αποπληθωρισμού, δηλαδή ενός αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναβάλουν διαρκώς τις αγορές τους.

Πάγιες συνέπειες του αποπληθωρισμού είναι η μείωση της κατανάλωσης, η αποδυνάμωση της αγοράς και η αύξηση του πραγματικού χρέους, με οδυνηρές συνέπειες για την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα.

Η «βύθιση» σε παρατεταμένο αποπληθωρισμό αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη, ειδικά σε ένα καθεστώς όπου η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25%, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κινείται σε δυσθεώρητα επίπεδα και παρατηρούνται υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr