Κλείσιμο

Νουί: Η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς bail-in

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών «θα μπορούσε να καλυφθεί» από τα κεφάλαια του νέου προγράμματος στήριξης, διαμήνυσε σήμερα Τετάρτη η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, στην πλέον επίσημη τοποθέτηση αρμόδιου ευρωπαίου αξιωματούχου όπου δεν γίνεται καμία αναφορά σε σενάριο bail-in.

Η δήλωση της κ. Νουί ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπου και οι δύο πλευρές φέρεται να επιδιώκουν ανακεφαλαιοποίηση με πόρους που δεν θα προέρχονται από τις τράπεζες, αλλά θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου (δηλαδή λύση bail-out αντί για bail-in).

Σε απαντητική επιστολή της προς μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) επιβεβαιώνει πως η ΕΚΤ ετοιμάζεται να διενεργήσει τεστ αντοχής στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως έχουν διαρρεύσει στελέχη της ΤτΕ, είναι οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο, και η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να έχει τελειώσει πριν τα τέλη του έτους.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές φαίνεται πως βλέπουν αρνητικά το αίτημα της ελληνική κυβέρνησης για προκαταβολή 10 δισεκ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί άμεσα, σε μια πρώτη φάση, ο τραπεζικός κλάδος.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Νουί ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr