Αρνητικοί σε προκαταβολή 10 δισ. για τις τράπεζες οι θεσμοί – αγκάθι τα εργασιακά

Με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος που παραμένει σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα συναντώνται αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας με τους επικεφαλής των δανειστών.

Κρίσιμο μέτωπο παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές δεν συναινούν στην εκταμίευση προκαταβολής 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, και οι δυο πλευρές συναινούν πως η ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να γίνει με χρήματα των τραπεζών (bail-in) αλλά με εξωτερικά κεφάλαια (bail-out), όπως είχε γίνει δηλαδή και το 2012.

Το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο από τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, που αυξάνει την πιθανή έκθεση των τραπεζών σε ζημίες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει από χθες Τρίτη τις προτάσεις της για ρύθμιση τόσο των ιδιωτικών όσο και των εταιρικών δανείων, όμως ακόμα το ελληνικό σχέδιο δεν έχει συζητηθεί.

Θέμα-αγκάθι φαίνεται πως αποτελούν και οι αξιώσεις των θεσμών για αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι επιθυμούν ταχεία νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων για τους κανόνες που διέπουν τις απεργίες και τις απολύσεις, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να ζητήσουν την ψήφισή τους ακόμα και ως προαπαιτούμενα.

Αντίθετα, κοινός τόπος έχει βρεθεί για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς υπάρχει συμφωνία για διαμόρφωση νόμου μέσω δημόσιας διαβούλευσης έως το τέλος του έτους.

Ακόμα, στις κρίσιμες σημερινές διαπραγματεύσεις θα εξετασθούν τα σενάριο για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών, καθώς με βάση αυτά θα καθοριστούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η σημερινή συζήτηση περιλαμβάνει μια ευρύτερη ανακεφαλαίωση των έως τώρα συζητήσεων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αναμένεται να κλείσει το ζήτημα για το νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο «Ελεύθερος Τύπος», σε συζητήσεις τεχνικών κλιμακίων θα τεθεί το σχέδιο των θεσμών για ένταξη των προνοιακών επιδομάτων σε ένα ενιαίο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα καταβάλλεται μόνο σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Πηγή: skai.gr