Κλείσιμο

Αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ με μεγαλύτερη προίκα και αρμοδιότητες ζητούν οι θεσμοί

Την αναβάθμιση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ σε ένα πλήρως ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση και αξιοποίηση, προτείνουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ζήτημα μπορεί να κλείσει και κατά τις σημερινές (Τετάρτη) επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Στις χθεσινές επαφές σημειώθηκαν αποκλίσεις για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι αξεπέραστες.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», με δεδομένο ότι το νέο ταμείο θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η περιουσιακή βάση του θα ενισχυθεί με τίτλους που υπάγονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – δηλαδή με μετοχές τραπεζών – αλλά και άλλα στοιχεία, όπως ακίνητα και ενδεχομένως δικαιώματα αξιοποίησης περιουσίας.

Παράλληλα, οι πιστωτές θέλουν να διασφαλιστεί η πολιτική ανεξαρτησία του νέου υπερ-ταμείου. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει νέα διοίκηση, με περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, που πιθανόν θα εκφράζει περισσότερους πολιτικούς χώρους, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς την κατεύθυνση μιας απολιτικής και τεχνοκρατικής ηγεσίας συνηγορεί και η επιδίωξη των δυο πλευρών να αναμορφώσουν το ρόλο του υπερ-ταμείου, καθώς η διοίκηση δεν θα έχει μόνο αρμοδιότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά και διαχείρισής τους, εν μέρει με στόχο την αναβάθμιση της αξίας τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση αρχικά πρότεινε τη δημιουργία ενός δεύτερου υπερ-ταμείου που θα αναλάμβανε τον ρόλο του διαχειριστή, αλλά τελικά η θέση αυτή δεν φαίνεται να υπερισχύει, με τους πιστωτές να αντιτείνουν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: skai.gr