Τσακαλώτος: Όλα τα μέτωπα με τους δανειστές θα κλείσουν ώς το τέλος της εβδομάδας

Την αισιοδοξία του ότι όλα τα μέτωπα με τους δανειστές θα κλείσουν ώς το τέλος της εβδομάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνάντησής που είχε ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το ‘έπαιρνα’ να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα» ανέφερε δε.

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως ξεκαθάρισε ότι η ραχοκοκαλιά του νέου προγράμματος, δηλαδή το μακροοικονομικό σενάριο, δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς υπάρχουν διάφορες ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. «Χωρίς να συμφωνηθεί το μέγεθος της ύφεσης δεν μπορούν να καθοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και επομένως τα μέτρα» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τα κόκκινα δάνεια αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε. Η πρότασή μας θα καλύπτει όλα τα δάνεια -και επιχειρηματικά και στεγαστικά- με στόχο την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται» διευκρίνισε.

Οι προτάσεις μας, εξήγησε, γίνονται με βάση το πνεύμα των αρχικών προτάσεων που είχαμε καταθέσει, αλλά έχουν περάσει τρεις μήνες διαπραγματεύσεων σημείωσε με νόημα, υπαινισσόμενος ότι οι προτάσεις θα πρέπει και να επικαιροποιηθούν.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο κινούνται για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας το αργότερο έως τις 18 Αυγούστου και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει θέσει για την ώρα θέμα νέου δανείου –γέφυρας, ούτως ώστε να καλυφθεί το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει στις 20ης Αυγούστου.

Για αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, οι οποίες ωστόσο δεν είναι αξεπέραστες, έκανε λόγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα εξέφρασε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα

Αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα υπάρξουν οι εξής συναντήσεις:

· 11:30 οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ

· Στις 15:30 στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων θα έχουν συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στις 17:30 για θέματα Δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr