Eurobank: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές βάζουν φρένο στη μαύρη οικονομία

Στην έκδοση 170.000 νέων χρεωστικών καρτών προχώρησε η Eurobank, κατά το μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν 10.000. Μάλιστα ο τζίρος από τη χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS διπλασιάστηκε. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία.

 Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμά η Eurobank, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.

Η Eurobank εκτιμά ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.


Η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστο κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας.

Στην χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλ. 40 δις ευρώ). Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δισ. ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ