Κλείσιμο

«Οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες δεν θα υποστούν bail-in»

Οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες δεν θα υποστούν bail-in (δηλαδή «κούρεμα»), διαβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες περιπλέκονται από τον όγκο των «κόκκινων» δανείων.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε πως τα τεστ αντοχής για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με χρήματα εκτός τραπεζών (bail-out), δηλαδή με βάση το παράδειγμα του 2012, όταν είχε χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα δάνεια προήλθαν από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2016, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας (BBRD) για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, υπάρχει δυνατότητα εκκαθάρισης ενός ιδρύματος με bail-in και υποχρεωτική συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν βάρη ισοδύναμα με το 8% των εκκρεμοτήτων του ιδρύματος.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την καταθετική τους βάση αφότου άρχισαν και πάλι να λειτουργούν στις 20 Ιουλίου, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων.
Πηγή: skai.gr