Δεν αναμένει κίνηση δίωξης σε βάρος του από την Ελλάδα ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ

Καμία επίσημη προσέγγιση από τις ελληνικές Αρχές δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής προς το πρόσωπό του αναφορικά με τον ρόλο του στον καταρτισμό ενός «Σχεδίου Β» υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, δηλώνει στη βρετανική «Daily Telegraph» ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας διαχωρίζει τη δική του αμισθί εργασία από το σχέδιο Βαρουφάκη περί παράλληλης ρευστότητας, περιγράφοντάς την ως «προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων».

Λέει ότι δεν αναμένει κάποιο αίτημα έκδοσής του στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ποινικές κατηγορίες. «Αν τυχόν μου τεθούν ερωτήσεις, ευχαρίστως θα τις απαντήσω», συμπληρώνει.

Αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση δηλώνει: «Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θα μου προκαλούσε έκπληξη αν συνέβαινε κάτι περισσότερο από μία διερευνητική αποστολή [από τις ελληνικές Αρχές] σε αυτό το στάδιο».

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ σημειώνει ότι όλη η ομάδα την οποία συντόνιζε με ευχαρίστηση έμεινε μακριά από τη δημόσια θέα. «Ήταν μια κατάσταση κατά την οποία οποιεσδήποτε διαρροές θα έκαναν κακό και έτσι προχωρήσαμε προσεκτικά έχοντας αυτό στο μυαλό μας. Δεν υπήρξαν διαρροές, δεν συμμετείχαμε σε καμία συζήτηση πολιτικής και δεν είχαμε ρόλο στη στρατηγική διαπραγμάτευσης», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Βαρουφάκη περί παράλληλης ρευστότητας, ο αμερικανός καθηγητής κάνει λόγο για «διοικητικό» θέμα του υπουργείου, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός της ευρωζώνης.

Υπερασπιζόμενος τον κ. Βαρουφάκη, απορρίπτει τις κατηγορίες περί αδίστακτου υπουργού ως «ηττηθείσες, αναξιόπιστες και απονενοημένες». Ο κ. Γκάλμπρεϊθ επαναλαμβάνει και στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν έχει δει «ποτέ κανέναν να εργάζεται τόσο σκληρά και τόσο ανιδιοτελώς για τη χώρα του». Συμπληρώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «δεν έχει προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο