Φοροδιαφυγή: Άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και διασταύρωση στοιχείων σε βάθος 10ετίας

Υπό τις απαιτήσεις των δανειστών για πάταξη της φοροδιαφυγής και με τις σχετικές μεταρρυθμίσεις να τίθενται ως προαπαιτούμενο από τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, αλλάζει άρδην το πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων.

Οι νέες ρυθμίσεις θα επιτρέπουν την απευθείας πρόσβαση σε φορολογικές δηλώσεις αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, από πιστοποιημένους ελεγκτές, με σκοπό  τη διασταύρωση στοιχείων σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA. 

Ειδικότερα, οι σχετικοί έλεγχοι θα βασίζονται σε εισαγγελική παραγγελία και θα διενεργούνται από τους περίπου 100 πιστοποιημένους ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), οι οποίοι φέρεται να αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία καταθέσεων και τραπεζικών κινήσεων για περίοδο έως και 10 ετών.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διαβιβάζονται στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος θα διατάζει κατά περίπτωση δέσμευση περιουσίας (κινητής και ακίνητης) του φορολογούμενου, έως ότου ολοκληρώσει τους τελικούς ελέγχους η αρμόδια ελεγκτική Αρχή. 
 
Τεχνικά οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ η διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι ότι δεν θα απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει υποβολή αιτήματος των ελεγκτών στο ΚΕΠΥΟ και εν συνεχεία του ΚΕΠΥΟ στις αντίστοιχες τράπεζες.

Πηγή: skai.gr