Στο χείλος της χρεοκοπίας για 58 εκατ. ευρώ το Πουέρτο Ρίκο

Αναπόφευκτη φαντάζει η χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας, η οποία είναι αμερικανική υπερπόντια κτήση, δεν εξόφλησε ομόλογο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων που έληξε το Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του νησιού, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, έκανε λόγο για «σπιράλ θανάτου», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της.

«Το χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα ήθελα πολύ να υπήρχε μια πιο εύκολη επιλογή. Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό είναι μαθηματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το ύψους 58 εκατ. δολαρίων ομόλογο έληγε το Σάββατο, ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους που το συνοδεύουν, η κυβέρνηση έχει περιθώριο να το εξοφλήσει μέχρι τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, επειδή μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο.

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει ουσιαστικά το δικαίωμα χρεοκοπίας στο Πουέρτο Ρίκο και να του επιτρέψει να αναδιαρθρώσει το χρέος του, ύψους 72 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Ομάδα hedge funds σε έκθεσή της με τίτλο «Για το Πουέρτο Ρίκο, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος» καλεί τις αρχές της χώρας να απολύσούν εκπαιδευτικούς και να κλείσουν σχολεία, ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν κάποια μέρος των 72 δισεκ. ευρώ.

Πουερτορικανός αναλυτής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι απίστευτα άσχημη».
Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από Καθημερινή