Τεράστια ζημία για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, λόγω φράγκου

Ζημία 50,1 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (πάνω από 47 δισεκ. ευρώ) υπέστη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η απόφασή της στις αρχές του έτους να καταργήσει το όριο που είχε θεσπίσει στην ισοτιμία ευρω-φράγκου ενίσχυσε δραματικά το ελβετικό νόμισμα και συρρίκνωσε την αξία των αποθεμάτων της σε ευρώ.

Σχεδόν το σύνολο της ζημίας προήλθε ακριβώς εξαιτίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία προκάλεσαν απώλειες 47,2 δισεκ. φράγκων. Ακόμα 3,2 δισεκ. φράγκα χάθηκαν λόγω της πτώσης στην αξία των αποθεμάτων χρυσού, καθότι τις τελευταίες εβδομάδες η αξία του πολύτιμου μετάλλου έχει καταγράψει μεγάλη κάθοδο.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της SNB να ακυρώσει το πλαφόν των 1,20 φράγκων στην ισοτιμία ανά ευρώ προκάλεσε τεράστια ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος, πλήττοντας παράλληλα τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν πέσει κατά 2,6% φέτος.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα έχει ως αποστολή τη σταθερότητα των τιμών και συνεπώς δεν έχει υποχρέωση να πετυχαίνει κέρδος. Ωστόσο, τα κέρδη της διανέμονται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της, στους οποίους συγκαταλέγονται το ομοσπονδιακό ελβετικό Δημόσιο και τα 26 καντόνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η SNB δεν αποκλείεται να μην καταβάλει μέρισμα φέτος, μειώνοντας τα έσοδα της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές.

Αναλυτικά τα στοιχεία της SNB ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr