Κλείσιμο

Σταθερά κοντά στον αποπληθωρισμό η ευρωζώνη, παρά τον αγώνα της ΕΚΤ

Στο ιδιαίτερα χαμηλό 0,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αντισταθμίστηκαν από την μεγάλη πτώση των τιμών (-5,6%) στο χώρο της ενέργειας, η οποία πηγάζει από την σταθερή κατρακύλα του αργού πετρελαίου. Η συνεχιζόμενη πτώση στο χώρο της ενέργειας ήταν μάλιστα επαρκώς μεγάλη ώστε να υπερκαλύψει ανατιμήσεις σε όλους τους άλλους κλάδους.

Παρά τις προσπάθειες της Ευρωτράπεζας να τονώσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του κοινού νομίσματος, ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραμένει αναιμικός, και πολύ κάτω από το μεσοπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω από το 2%».

Ο παρατεταμένα χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει πως η νομισματική ένωση παραμένει κοντά στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο όπου η διαρκής προσδοκία περαιτέρω πτώσης των τιμών από την πλευρά καταναλωτών δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μειωμένης ζήτησης και μείωσης τιμών. Η εν λόγω κατάσταση οδηγεί σε αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και του πραγματικού χρέους, μείωση της απασχόλησης και εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr