Επιτάχυνση της ανάκαμψης σε Ισπανία και Ιρλανδία με ψηλή ανάπτυξη

Στο δρόμο της ανάκαμψης, με ικανά ποσοστά ανάπτυξης, βρίσκονται Ισπανία και Ιρλανδία, δυο από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Ενισχυμένη από την «ένεση» 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από δαπάνες τουριστών μόνο τον Ιούνιο, η ισπανική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη από το 2007, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1% σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INE.

Ο τουρισμός ήταν πνοή δύναμης για την ιβηρική χώρα, με τις δαπάνες επισκεπτών στο εξάμηνο να φτάνουν τα 28,3 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2014, οι αριθμοί είναι εξίσου εντυπωσιακοί, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3,1%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως η ισπανική οικονομία θα πετύχει πραγματική ανάπτυξη 3,1% για το τρέχον έτος.

Τα ευχάριστα μαντάτα έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης της INE πως το δεύτερο τρίμηνο η Ισπανία δημιούργησε 411.800 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2005.

Ιδιαίτερα καλά ήταν τα μηνύματα και από την Ιρλανδία, όπου – μετά από πολλές καθυστερήσεις – η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ανάπτυξη 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σημαντικός παράγοντας ήταν η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,3%, ενώ η εσωτερική ζήτηση-κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Πριν από λίγο καιρό, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας προέβλεψε ανάπτυξη 4,1% για το 2015 και 4,2% για το επόμενο έτος.
Πηγή: skai.gr