Σε τροχιά αύξησης επιτοκίων παραμένει η Fed, με σιωπηλά όπλα ως το Σεπτέμβρη

Αμετάβλητο, κοντά στο 0%, διατήρησε το βασικό επιτόκιό της η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve ή απλώς Fed), με το διοικητικό συμβούλιο όμως να αφήνει ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης μέσα στους επόμενους μήνες.

Στη βαρυσήμαντη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η Fed στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, κάνοντας λόγο για «γερή» αύξηση των θέσεων απασχόλησης και μείωση της ανεργίας (5,3% τον Ιούνιο, από 10% το 2009).

Ωστόσο, η Fed τόνισε επίσης τον σταθερά χαμηλό πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με την αύξηση των τιμών στις μετρήσεις όπου δίνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα η κεντρική τράπεζα να βρίσκεται διαρκώς κάτω από τους στόχους εδώ και τρία χρόνια.

Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η οποία έχε ως αποστολή μόνο τη σταθερότητα των τιμών, η Fed έχει «διπλή εντολή» να πετυχαίνει σταθερό πληθωρισμό αλλά και να διασφαλίζει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απασχόλησης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει καταστήσει σαφές πως θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο όταν θα διαπιστώσει «κάποια περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας» και όταν είναι «αρκετά βέβαια» (reasonably confident) πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Θετικά μηνύματα, με αστερίσκο, για το Σεπτέμβριο

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η Fed για την αγορά εργασίας αντανακλά την ολοένα και βελτιούμενη εικόνα που έχει η κεντρική τράπεζα για την κατάσταση σε αυτό το μέτωπο. Η σύγκριση με το λεξιλόγιο των ανακοινώσεων από τις συνεδριάσεις των προηγούμενων μηνών οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Fed βρίσκεται πια κοντά στο σημείο όπου η απασχόληση δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο σε περιορισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Αντίθετα, η κατάσταση στο μέτωπο των τιμών παραμένει θολή. Η Fed χαρακτηρίζει παροδικές» τις αποπληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται από τις πτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και ορισμένων εισαγόμενων αγαθών (π.χ. μέταλλα), και εκτιμά πως οι επιπτώσεις στο γενικότερο επίπεδο τιμών θα διαλυθούν σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει η παλαιότερη αναφορά για σταθεροποιούμενες τιμές στο χώρο της ενέργειας, ενώ σημειώνεται πως η Fed θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πληθωρισμό «από κοντά».

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές αναμένουν πως η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο – για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια – είτε στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου είτε στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, οπότε και η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν θα παραχωρήσει και συνεντεύξεις Τύπου. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συνεδρίαση της Fed τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να στηριχθεί στα συσσωρευμένα στοιχεία δυο ακόμα μηνών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Fed ΕΔΩ
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης