ΔΝΤ: Δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με το Ταμείο να ζητά την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα δεν επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή.

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση, από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή [τους], και από την άλλη πλευρά χρηματοδότηση [της Ελλάδας] και ελάφρυνση χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης συντακτών στην Ουάσιγκτον.

Υπογράμμισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου λήγει τον Μάρτιο του 2016 και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2018.

Υπογράμμισε δε ότι για το θέμα του χρέους «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Εξίσου αβέβαιο μοιάζει να είναι το πότε θα επιστρέψουν οι ελεγκτές των δανειστών στην Αθήνα, με τον κ. Ράις να ξεκαθαρίζει πως ο χρόνος επιστροφής των κλιμακίων του ΔΝΤ δεν έχε ακόμα διευκρινιστεί.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμα», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου – τη στιγμή που η τρόικα αναμένεται στη χώρα μας σε λιγότερο από 24 ώρες – ενώ παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει και μια τεχνική μελέτη της κατάστασης στην Αθήνα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας θεωρείται κρίσιμο μέγεθος, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM θα διαθέσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 82 με 86 δισεκ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα μας.

Το κενό των 32 έως 36 δισεκ. αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει από το ΔΝΤ και εν μέρει από αναμενόμενα τα έσοδα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το Ταμείο έχει να δώσει ακόμα 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, όμως δεν είναι γνωστό αν θα βοηθήσει πέραν το Μαρτίου 2016 ή ακόμα αν θα εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα, με δεδομένο ότι οι κανόνες του ΔΝΤ προϋποθέτουν πρώτα βιωσιμότητα του χρέους.

Ερωτηθείς τέλος αν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης.

«Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν», προσέθεσε.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης