Γιέγκερ: Πιθανή επιλογή η επιμήκυνση των δανείων στήριξης, αλλά και τα IOUs

Η Γερμανία παίρνει πολύ σοβαρά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και βλέπει ως πιθανή επιλογή την επιμήκυνση των δανείων στήριξης για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως η επέκταση διάρκειας του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, καθότι διαφορετικά θα πρόκειται για πλάγιο «κούρεμα». Τόνισε δε πως το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί μέσω δημοσιονομικών αλλαγών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

Υπογράμμισε επίσης πως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους πως το «κούρεμα» χρέους δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τους κανόνες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιέγκερ παραδέχτηκε πως η χρήση υποσχετικών (IOUs) – παράλληλου νομίσματος δηλαδή – είναι μια πιθανή λύση ώστε η Ελλάδα να πληρώσει τις εσωτερικές υποχρεώσεις της. Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο του πολύκροτου δημοσιεύματος της «Haldelsblatt» πως ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε πρόταση για IOUs στο τελευταίο Eurogroup.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο κ. Γιέγκερ απέρριψε τις καταγγελίες κατά του κ. Σόιμπλε όσον αφορά το ρόλο του στην ελληνική κρίση, τονίζοντας πως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει εργαστεί ακούραστα για μια καλή λύση και δεν είναι «προβοκάτορας».

Υπογράμμισε επίσης πως η Γερμανία δεν είναι απομονωμένη στην Ευρώπη.

Προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας συνεχίζονται και εξετάζονται διάφορες επιλογές, λίγη ώρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε δάνειο 7 δισεκ. ευρώ από τον μηχανισμό EFSM.
Πηγή: skai.gr