Κλείσιμο

Σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων και άμεση εφαρμογή προαπαιτούμενων ζητούν οι εταίροι

Την άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων ζητούν οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ πιέζουν για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων, αλλά μέχρι στιγμής, αν και σκληρή η διαπραγμάτευση, προχωρά, έστω και με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως τονίζεται, βασικό πρόβλημα αποτελεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο διευρύνθηκε ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα και αυτό έγινε ιδιαιτέρως εμφανές στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά παρατηρήσεων από ομολόγους του, με κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που η ίδια έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, οι απαιτήσεις, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, εξετάζεται πλέον ένα νέο τριετές πρόγραμμα, με ένα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους άνω των 80 δισ., ενώ πριν η συζήτηση αφορούσε το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Μία σειρά από κράτη – μέλη, μάλιστα, εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ζητείται επίμονα από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της και να μην είναι σε ένα κομμάτι χαρτί αλλά μέρος ενός δεσμευτικού πλάνου, το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα.

Σχετικά με τη φήμη που κυκλοφόρησε νωρίτερα για μία πρόταση πενταετούς Grexit, εμπνεύσεως Σόιμπλε, αυτή διαψεύστηκε από όλους, αποτελεί όμως ένα σενάριο που θεωρείται ότι έχει συζητηθεί σε γερμανικούς κύκλους.

Όπως αναφέρει το άρθρο της Καθημερινής, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που έχει προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα σε παραμέτρους, όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικά διακείμενος για τα τρία πρώτα θέματα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

Τέλος, αναφέρεται ότι η συζήτηση συνεχίζεται, σε μια προσπάθεια να μορφοποιηθούν όλα τα ζητήματα, καθώς έχουν διατυπωθεί πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις.
Πηγή: skai.gr