Κλείσιμο

El Mundo: Στα 81,7 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

Στα 81.7 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμικών οργάνων, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν μόνο 7.7 δισεκατομμύρια διαθέσιμα τα οποία προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα έλλειμμα της τάξεως των 74 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 33.8 δισ. αφορούν απόσβεση , τα 2,1 δισ. αφορούν την αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, 17,8 δις αφορούν επιτόκια του χρέους, 7 δισ. προορίζονται για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, 4,5 δισ. για την προστασία των καταθέσεων και 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό συνολικά πολύ μεγαλύτερο απ’ όσα μπορεί να διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)

Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2018 ανέρχονται στα 90.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά η χώρα θα μπορούσε να καλύψει ορισμένες από τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ και από 6 δισ. επιπλέον που θα προκύψουν από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πηγή: skai.gr