Σε αρνητικό πληθωρισμό για 28ο συνεχόμενο μήνα η Ελλάδα τον Ιούνιο

Σε συνθήκες αρνητικού πληθωρισμού κινήθηκε για 28ο συναπτό μήνα τον Ιούνιο η ελληνική οικονομία, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο -2,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στους κλάδους της στέγασης, της ένδυσης - υπόδησης, των μεταφορών και της εκπαίδευσης. Ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν μόνο σε δυο από τις 12 κατηγορίες, στη διατροφή και τα αλκοολούχα ποτά - καπνά.

Ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα σε μηνιαία βάση, καθώς σε σύγκριση με τον Μάιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%, αύξηση που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ανατίμηση νωπών φρούτων αλλά και σε υπηρεσίες που συνδέονται με την θερινή τουριστική περίοδο (ανατιμήσεις σε ξενοδοχεία και μεταφορές).

Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά πάνω από το -2% από την αρχή του έτους, ενώ η παρατεταμένη πτώση των τιμών στην αγορά εγείρει ξεκάθαρα φόβους αποπληθωρισμού, δηλαδή του ενός αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναβάλουν διαρκώς τις αγορές τους.

Πάγιες συνέπειες του αποπληθωρισμού είναι η μείωση της κατανάλωσης, η αποδυνάμωση της αγοράς και η αύξηση του πραγματικού χρέους, με οδυνηρές συνέπειες για την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα.

Η «βύθιση» σε παρατεταμένο αποπληθωρισμό αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη, ειδικά σε ένα καθεστώς όπου η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25%, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κινείται σε δυσθεώρητα επίπεδα και παρατηρούνται υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr