Κλείσιμο

Ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την ελληνική κρίση

Ηρεμία επικρατεί για μια ακόμα ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα και το αρνητικό άνοιγμα των ασιατικών αγορών τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οριακές απώλειες καταγράφουν τα μεγάλα Χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 0,16% και τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 0,3%. Σε ουδέτερο έδαφος κινείται ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Μικρά κέρδη παρατηρούνται μάλιστα στα Χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ανθεκτικό στις όποιες πιέσεις προέρχονται από την ελληνική κρίση αποδεικνύονται αποδεικνύεται επίσης το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των τριών χωρών της ευρω-περιφέρειας που θεωρητικά θα ήταν πιο ευάλωτες σε εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των τριών χωρών στη δευτερογενή αγορά πέφτουν ελαφρά, με τις αποδόσεις για Ισπανία και Ιταλία να βρίσκονται στη ζώνη του 2,3%, ενώ ο πορτογαλικός τίτλος βρίσκεται στο 3,1%.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν πλέον ενσωματώσει στις δραστηριότητές τους την εκτίμηση κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ, η οποία έχει διαμηνύσει στις αγορές πως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το ευρώ και την ευρωζώνη.

Το 2011-12, η ΕΚΤ δεν είχε τα εργαλεία για να αποτρέψει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης. Έκτοτε όμως, έχει θεσμοθετήσει το πρόγραμμα OMT, για αγορές ομολόγων κρατών που βρίσκονται σε δυσκολία, και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο αυξάνει τη ζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος και συμπιέζει το κόστος δανεισμού.
Πηγή: skai.gr