Noβότνι: Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να παρέχει ρευστότητα

«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ρευστότητα» προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι στον απόηχο της απόφασης της Ευρωτράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA (μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας), αλλά με προσαρμογή στο κούρεμα των εγγυήσεων, κίνηση που εντείνει τις πιέσεις για λύση στην Αθήνα. 

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε πάντως ότι μια χρηματοδότηση – γέφυρα προς την Ελλάδα, χωρίς τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, θα μπορούσε να συζητηθεί.

Το πρωί, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας σημείωσε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν διευκολύνει το έργο της ΕΚΤ και αποσαφήνισε πως η Τράπεζα είναι ένας θεσμός που λαμβάνει αποφάσεις με βάση του κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του.

Ο κ. Νοβότνι σχολίασε με νόημα πως δεν είναι δυνατόν οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα προς την Αθήνα πως είτε θα πρέπει να πετύχει άμεσα συμφωνία, είτε να ανοίξει τις τράπεζες με άλλο νόμισμα.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις για τη υπογραφή ενός νέου προγράμματος στήριξης απαιτούν χρόνο, και δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν σε 48 ώρες.


Πηγή: skai.gr