Κλείσιμο

Βρετανία: Προειδοποιήσεις Όσμπορν προς Ελλάδα και εταίρους για γρήγορη συμφωνία

Για «ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης» στην Ελλάδα στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Βρετανός υπουργός προέβη σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας υπό τον πρωθυπουργό Κάμερον για να εξεταστούν μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενων κινδύνων για τη βρετανική οικονομία, τους Βρετανούς πολίτες στην Ελλάδα και τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Όσμπορν είπε ότι η Ελλάδα είναι ένα υπερήφανο έθνος και σύμμαχος της Βρετανίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι επικρατεί αβεβαιότητα και πως οι πιθανότητες μιας ομαλής επίλυσης της κρίσης περιορίζονται, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία, έστω και αν η αντίδραση των αγορών ήταν σχετικά συγκρατημένη. «Είναι σωστό επομένως να είμαστε σε ετοιμότητα και βρίσκομαι σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Προέτρεψε την Ελλάδα και
τους εταίρους να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση και πρόσθεσε ότι είχε επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ και τον επικεφαλής του Eurogroup, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι συζητήθηκαν ξανά μέτρα για την παροχή βοήθειας στους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί. Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς που ζουν στη χώρα μας και λαμβάνουν σύνταξη από το Λονδίνο, είπε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με 2.000 εξ αυτών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ορίσουν βρετανικό λογαριασμό για τη λήψη των χρημάτων τους ή να ανοίξουν γρήγορα βρετανικό λογαριασμό σε περίπτωση που δεν έχουν.

Σημείωσε επίσης ότι ενισχύεται το έμψυχο δυναμικό της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και των προξενικών αρχών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Κάλεσε όσους Βρετανούς προτίθενται να επισκεφθούν την Ελλάδα να μελετούν προσεκτικά την ταξιδιωτική σύσταση του Φόρεϊν Όφις, που συμβουλεύει τους τουρίστες να έχουν πρόσθετα χρήματα σε ευρώ μαζί τους για παν ενδεχόμενο.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα για ελλείψει ς σε ιατρικά εφόδια, καλώντας τους επισκέπτες να παίρνουν μαζί τους επαρκείς ποσότητες σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στάθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης των βρετανικών επιχειρήσεων που έχουν ανακοινωθεί, για όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με Έλληνες πελάτες και προμηθευτές.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ελληνική οικονομική κρίση. Κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις - η κατάσταση κινδυνεύει να πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος. Ακόμα και την ενδεκάτη ώρα προτρέπω την Ελλάδα και τους εταίρους να προσπαθήσουν να βρουν μια βιώσιμη λύση», κατέληξε ο κ. Όσμπορν.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο δε θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι θέμα που αφορά τους Έλληνες. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά χρονοδιαγράμματα: το πολιτικό με τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις που τρέχει αρκετά αργά και η κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που κινείται με ταχύτερους ρυθμούς. «Η πρόκληση για την ευρωζώνη και την Ελλάδα είναι να συντονίσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα», είπε.

Εξάλλου, σε ερώτηση για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει χαρτονομίσματα του ευρώ στους Βρετανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης , όπως είχε γίνει προς διετίας στην Κύπρο για τους στρατιώτες των βάσεων, ο κ. Όσμπορν απάντησε: «Έχουμε μια σειρά εκτάκτων σχεδίων που ελπίζουμε να μη χρειαστεί να εφαρμόσουμε».

Για την Ελλάδα είπε ότι χρειάζεται ανάπτυξη, που κατά την άποψή του προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενος για αυτό και την πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία της βρετανικής οικονομίας έναντι όλων των ενδεχομένων.

Κληθείς να σχολιάσει την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι «αμφιβάλλει πως ο νέος Έλληνας ομόλογός του θα έχει το ενδυματολογικό στιλ του υπουργού που μόλις χάσαμε».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο