Κλείσιμο

Νοβότνι: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν το έργο της ΕΚΤ

Αυστηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, όπου θα αποφασιστεί το αν θα δοθεί περαιτέρω έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, σημείωσε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν διευκολύνει το έργο της ΕΚΤ και αποσαφήνισε πως η Τράπεζα είναι ένας θεσμός που λαμβάνει αποφάσεις με βάση του κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του.

Ο κ. Νοβότνι σχολίασε με νόημα πως δεν είναι δυνατόν οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα προς την Αθήνα πως είτε θα πρέπει να πετύχει άμεσα συμφωνία, είτε να ανοίξει τις τράπεζες με άλλο νόμισμα.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις για τη υπογραφή ενός νέου προγράμματος στήριξης απαιτούν χρόνο, και δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν σε 48 ώρες.

Το χρέος της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθεί, αποσαφήνισε νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, στον απόηχο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση χρέους.

Η Ευρωτράπεζα κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει στις 20 Ιουλίου, οπότε η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 3,5 δισεκ. ευρώ. Ακόμα 3,2 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο.

Πέραν των ελληνικών ομολόγων, η ΕΚΤ στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με περίπου 118 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 89 δισεκ. προέρχονται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA.
Πηγή: skai.gr