Βαρουφάκης: Παράλληλο νόμισμα αν χρειαστεί – Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει ήδη

«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα» σχολιάζει η Telegraph. «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα.

«Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα» διευκρίνισε πάντως αργότερα μέσω Twitter ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU (από το «I Owe You»), δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της ευρωζώνης.

«Από αύριο, με το γενναίο ΌΧΙ που μας προίκισε ο ελληνικός λαός, αγνοώντας το φόβο με τις κλειστές τράπεζες θα τείνουμε χείρα συνεργασίας στους εταίρους μας», δήλωσε νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει θετικά όλους τους θεσμούς, επιδοκιμάζοντας τόσο την απόφαση του ΔΝΤ να εκδώσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και την ΕΚΤ για τη «στάση αναμονής» που έχει τηρήσει.


Πηγή: skai.gr