Κλείσιμο

Business Insider: Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χαοτική για την Ελλάδα

Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χαοτική για την Ελλάδα αν θα πρέπει να εγκαταλείψει τα ευρώ αναφέρει σε ρεπορτάζ του το portal Business Insider ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Ένα Όχι θα άφηνε την Ελλάδα χωρίς έκτακτη η χρηματοδότηση, με αδυναμία συνέχισης της καταβολής συντάξεων, και μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω χρεοστάσια. Θα σήμαινα ακόμη την εγκατάλειψη του ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή» προσθέτει.

Επικαλούμενος δημοσίευμα του Bloomberg. ο αρθρογράφος τονίζει ότι πρόσφατα περιστατικά, όταν χώρες υιοθέτησαν νέο νόμισμα, (όπως έγινε και με το ευρώ στη φυσική του μορφή το 2002) χρειάστηκαν χρόνια σχεδιασμού, και την υποστήριξη της πλειονότητας των πολιτών.
«Αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν είναι εγγυημένες για την Ελλάδα» παρατηρεί.

«Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διατηρούσε το ευρώ στο ενδεχόμενο του Όχι. Αλλά όπως σημειώνει το Bloomberg, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην υποστήριξη από την ΕΚΤ, υποστήριξη που θα έπαυε αν η χώρα ψήφιζε Όχι. Τότε, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαζόταν στο παλιό της νόμισμα» σχολιάζει.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι πέραν των επιμελητειακών προκλήσεων, η νέα δραχμή θα ήταν πολύ αδύναμη έναντι του ευρώ και άλλων σημαντικών νομισμάτων.
Πηγή: skai.gr