Τelegraph: Ο Βαρουφάκης έτοιμος για οικονομική πολιορκία - Αίθουσα πολέμου στο ΥΠΟΙΚ

«Ο Βαρουφάκης, ετοιμάζεται για οικονομική πολιορκία, ενώ εταιρείες εκδίδουν ιδιωτικά συναλλάγματα» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Telegraph της Παρασκευής με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα μας έχει αποθέματα πετρελαίου έξι μηνών και φαρμακευτικών ειδών τεσσάρων μηνών.

«Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μια μακρά “πολιορκία”, και έχει κρατήσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις απαραίτητες εισαγωγές ειδών διατροφής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση εργάζεται ακόμα πάνω στο σενάριο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν στο δημοψήφισμα κερδίσει το Όχι.

«Ευτυχώς, έχουμε αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών για τέσσερις» τονίζει στην Telegraph, προσθέτοντας ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τις εμπορικές ενώσεις και τις τράπεζες εργάζεται πυρετωδώς σε μια «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του, ασχολούμενη με τα απαραίτητα αποθέματα και θέτοντας προτεραιότητες.

«Το φαγητό έχει εξαιρεθεί από πάγωμα στις εισαγωγές αφότου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι υιοθετήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σιτηρά, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, και άλλα τρόφιμα είναι δυνατόν να εισέλθουν στη χώρα ελεύθερα, αποτρέποντας μία πιθανή καταστροφή, ενόσω η πλήρης τουριστική σεζόν ξεκινά» σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια αναφέρει ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή και δικά τους λεφτά θα γίνουν καπνός. Η ευρωζώνη έχει έκθεση που υπερβαίνει τα 300 δισεκ. ευρώ με τη μία ή την άλλη μορφή» υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα έλληνας επιχειρηματίες, ορισμένες τοπικές εταιρείες έχουν προβεί σε συνεννοήσεις με σουπερμάρκετ για την αποδοχή κουπονιών ή ιδιωτικών χρημάτων αντί πληρωμής ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, υπάλληλοί όπως της δικής του επιχείρησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κουπόνια ως «παράλληλο συνάλλαγμα» για την αγορά αγαθών από το σούπερμαρκετ.

Για τον κίνδυνο να χαθεί ένα τρισεκατομμύριο ευρώ αν η Ελλάδα καταρρεύσει, προειδοποιεί τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Πάντως ό,τι και να γίνει, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι «την Τρίτη οι τράπεζες θα ανοίξουν».

Πηγή: skai.gr