Βουτιά 2,3 τρισ. δολαρίων για το κινέζικο χρηματιστήριο σε 3 εβδομάδες

Απώλειες - «μαμούθ» 2,34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει υποστεί το κινεζικό χρηματιστήριο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες - περίπου δέκα φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.

Από το υψηλό της 12ης Ιουνίου, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έπεσε 30% με την οχτάμηνη κούρσα ανόδου να δίνει την σκυτάλη στις τρεις χειρότερες εβδομάδες από το 1992.

Η σημερινή, τρίτη συνεχόμενη «μαύρη Παρασκευή» είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη κάτω από το φράγμα των 4.000 μονάδων και η ρυθμιστική αρχή της χώρας προανήγγειλε την διεξαγωγή ερευνών για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς.

Η αρμόδια επιτροπή (CSRS) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ύποπτες κινήσεις μετοχών καθώς υπάρχουν κατηγορίες για σκόπιμη υπονόμευση των μετοχικών αξιών από εξωτερικούς επενδυτές που πωλούν τις μετοχές σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του «φυσικού θανάτου» μιας φούσκας, αφού μέσα σε έναν μόλις χρόνο, η αξία των μετοχών είχε αυξηθεί κατά 150%.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η επενδυτική τράπεζα Μόργκαν Στάνλει προέβλεπε την λήξη του κύκλου της ανάπτυξης και πτώση του δείκτη από 2% έως 30% μέσα στο έτος.
Πηγή: Πηγη: Independent