Οι αποφάσεις της ΕΚΤ «συνδέονται με το αποτέλεσμα» της Κυριακής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει υπόψη της το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής όταν θα αποφασίσει τους όρους για τυχόν παροχή νέας ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Ζόζεφ Μπονίτσι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, ο κ. Μπονίτσι άφησε να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ ώστε να δώσει έκτακτη ρευστότητα (ELA) στα ελληνικά ιδρύματα. «Θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μπονίτσι επανέλαβε πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, μήνυμα που έχουν στείλει και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο γερμανός ομοσπονδιακός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.

«Ο ELA δεν είναι ένα επ’ αόριστον ταμείο», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το ΔΣ σχεδιάζεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα, ώστε να εξετάσει την κατάσταση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: skai.gr