Πόσο εκτεθειμένες είναι οι αγγλικές τράπεζες στην ελληνική κρίση;

Η δεύτερη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έλαβε χώρα εχθές, δεν θα μπορούσε να μην εμπεριέχει το ελληνικό ζήτημα στην «ατζέντα» της. Στην εισαγωγική ομιλία του o Mark Carney Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε: «πριν από δύο εβδομάδες οι αναφορές μας, δεν έδειχναν τίποτε το ανησυχητικό με την κατάσταση να παραμένει αμετάβλητη και σταθερή. Μετά τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας όπως είναι λογικό η κατάσταση έχει μεταβληθεί σημαντικά».

Ο κ. Mark Carney συνέχισε τονίζοντας πως: «παρά ταύτα η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην ελληνική κρίση είναι πάρα πολύ μικρές. Η αξία τους και η επιρροή που μπορούν να να έχουν στην οικονομία της χώρας είναι της τάξης του 1%. Είναι βέβαια σαφές πως θα υπάρξει ζήτημα εάν οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης εξαπλωθούν στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης». Αξίζει να υπογραμμιστεί πως σε περίπτωση που η ελληνική κρίση συμπαρασύρει στο διάβα της τις υπόλοιπες «προβληματικές» ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τότε το πρόβλημα και το άνοιγμα για το αγγλικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σοβαρό καθώς έχει έκθεση που αγγίζει και το 60% της κεφαλαιακής του δυναμικής.

Στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει επίσης πως είναι διαρκής η παρακολούθηση των εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες αγορές και επισημαίνει πως σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η στασιμότητα και η καθοδική πορεία των αναπτυσσόμενων οικονομιών στις οποίες υπάρχουν σοβαρά ανοίγματα και επενδύσεις. Σοβαρό είναι το ζήτημα που αντιμετωπίζει το Αγγλικό Τραπεζικό σύστημα για παράδειγμα με τη δεύτερη διαδοχική περίοδο ύφεσης που παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας.

Τι γίνεται με το Αγγλικό έλλειμμα;

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας στην αναθεωρημένη της αναφορά (σσ στις 30 Ιουνίου) αναφέρει πως το έλλειμμα της χώρας πλέον φθάνει στο 6,4% του ΑΕΠ στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει ανησυχητικό καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική παράγραφο χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 6% βρίσκονται αυτόματα σε ανάγκη χρηματοδότησης από εξωτερικούς θεσμούς όπως το ΔΝΤ. Η έκθεση πάντως σπεύδει να τονίσει πως το συγκεκριμένο ανησυχητικό φαινόμενο, φαίνεται πως προς το παρόν ξεπερνιέται από το γεγονός πως ειδικά το τελευταίο τετράμηνο του 2015 υπήρξε αύξηση στις ταμειακές ροές της χώρας από επενδύσεις .
Πηγή: Πηγή: The Economist, Επιμέλεια: Γιάννης Χαραμίδης