Ανησυχία της Τράπεζας της Αγγλίας για την ελληνική κρίση

Η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης συνιστά ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Τράπεζα της Αγγλίας. Η εξαμηνιαία Έκθεση Οικονομικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέρει πως «ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται τις τελευταίες ημέρες, η προοπτική έχει επιδεινωθεί». «Η κατάσταση παραμένει ρευστή», συνεχίζει η Τράπεζα της Αγγλίας. 

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε σε εγρήγορση για την πιθανότητα μια εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης να χρειαστεί μία ευρύτερη επανεκτίμηση του ρίσκου στις χρηματαγορές»,αναφέρεται. Ενώ η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά σε μόλις 1% της κεφαλαιακής τους βάσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει ότι ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπου η έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι 60 φορές μεγαλύτερη.

Η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν την ίδια ώρα με τη νέα προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, ο οποίος επανέλαβε ότι το Λονδίνο «ελπίζει για το καλύτερο, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο». Όπως είπε ο κύριος Όσμπορν, η βρετανική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας».


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο