Κλείσιμο

«Όχι» στην παράταση, υπό εξέταση το νέο πρόγραμμα, θα απαντήσει το Eurogroup

«Όχι» στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για σύντομη παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, αλλά «ναι» σε σταδιακή εξέταση του ελληνικού αιτήματος για 2ετές πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, αναμένεται να δώσει το Eurogroup, που συνεδριάζει από τις 20:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Όπως αποκάλυψαν οι «Financial Times», η Αθήνα ζητά από τον ESM 29,1 δισ., ευρώ που, όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας προς το εξωτερικό και το εσωτερικό, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας δεσμεύεται για σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, καλά πληροφορημένη πηγή κοντά στο Eurogroup τόνισε ότι πιθανότατα δεν θα δοθεί η σύντομη παράταση του προγράμματος, και συνεπώς το πρόγραμμα θα λήξει στη 01:00 τα ξημερώματα.

Η μη παράταση του προγράμματος ελαχιστοποιεί τις όποιες πιθανότητες είχε η Ελλάδα για να καταβάλει τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ, και θα πρέπει να πληρωθούν επίσης έως τη 01:00 ώρα Ελλάδος.

Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς, που αφορά σε τρίτο πρόγραμμα, κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης.

Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον λίγες ημέρες, με δεδομένο ότι η Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε νωρίτερα πως δεν θα εξετάσει την παροχή νέας στήριξης προς την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των τριών θεσμών, ή του ESM, σχετικά με το ελληνικό αίτημα.
Πηγή: skai.gr