Κλείσιμο

Spiegel: Ρύθμση χρέους και τρίτο πρόγραμμα πρότεινε η Μέρκελ στον Τσίπρα

Μερική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, τρίτο πρόγραμμα στήριξης και επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ – από το πρόγραμμα Γιούνκερ – φέρεται να πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Δεν αποσαφηνίζεται αν η αναδιάρθρωση του χρέους θα προέβλεπε ελάφρυνση με τη μορφή της επιμήκυνσης, ή κάποιο είδος «κουρέματος» των δανείων που έχουν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, η πρόταση της κ. Μέρκελ ήταν πρωτίστως πολιτική σε χαρακτήρα, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αρνείται την ύπαρξη τέτοιων υπόγειων προτάσεων προς την Αθήνα.

Πάντως, παρά την αντίθεση Σόιμπλε, φαίνεται πως υπάρχουν πολιτικές διεργασίες στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ να φέρεται να έχει ήδη στραφεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, με δεδομένο ότι οι προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους και νέο πρόγραμμα βοήθειας υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές του κόμματός της.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το «Der Spiegel», οι προτάσεις της κ. Μέρκελ έχουν ήδη αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο που έχει κυκλοφορήσει ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Πηγή: skai.gr