Την Τρίτη επαναλειτουργούν τα ΑΤΜ με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ (upd)

Την Τρίτη 30 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΑΤΜ με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ. Οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, με διάφορους περιορισμούς στη λειτουργία τους από την άλλη Τρίτη 7 Ιουλίου.

Στόχος είναι να
 προετοιμασθεί το σύστημα για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Συμβούλιο συμφώνησε ορισμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα ΑΤΜ να τεθούν σε λειτουργία από την Τρίτη.

Τη Δευτέρα θα παραμείνει κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

"Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες" δήλωναν στελέχη των συστημικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου στη σκιά της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA

Πάντως, σε ερώτηση αν θα επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων απάντησαν "όχι ακόμα..."

Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο για εισήγηση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα. 

Είχαν προηγηθεί ταξιδιωτικές οδηγίες από Βερολίνο, Λονδίνο και Βρυξέλλες με τις οποίες επισημαίνουν στους πολίτες τους ότι πρέπει να έχουν μετρητά σε ταξίδια τους στη χώρα μας. 

Νωρίτερα η ΟΤΟΕ καλούσε την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών.

Παράλληλα, καλούσε την ΤτΕ και τις διοικήσεις των τραπεζών να πάρουν προληπτικά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών περιφρουρώντας την ασφάλεια των εργαζομένων, του συναλλασσόμενου κοινού και τις καταθέσεις των πολιτών.

Η ΟΤΟΕ απέστειλε
ήδη επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό της χώρας, στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. , 

Πηγή: skai.gr