Δεν ισχύει συμφωνία για πρωτογενές 1% λέει ο Βαρουφάκης

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

«Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θέλουν τη συμφωνία, αλλά όχι την υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό σαν αυτόν που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

«Δεν θα προσυπογράψουμε είπε μια ασυνεπή και μισανθρωπική συμφωνία που θα συνεχίσει τη σκοτοδίνη», συμπλήρωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι θεσμοί απέρριψαν άνευ επαίνων τη δική του πρόταση για δυο συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό και έναν ψηλό, περίπου στο 18 με 19%.

Είπε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε πυρά από τον διεθνή οικονομικό Τύπο και το «χαλκείο των Βρυξελλών» και επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μεταρρυθμίσεις κάτι που οι Βρυξέλλες το δέχονται αλλά μας λενε αυξήστε τώρα το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και βλέπουμε.

Επίσης, συνέχισε, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με εξαγορά των 27 δισ. που χρωστάει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, με νέο δάνειο από τον μηχανισμό ΕΣΜ και ένα αναπτυξιακό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος γιατί ποτέ επί των ημερών του δεν μπήκε η τρόικα στο υπουργείο του και σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο.
Πηγή: skai.gr