Κλείσιμο

Λιαργκόβας: Μέχρι το 2018 σε μνημόνια, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία

Στην εκτίμηση ότι μέχρι το 2018 η χώρα θα βρίσκεται στα Μνημόνια εκτός αν υπάρξει τώρα μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα προχώρησε στη Βουλή ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια.

«Μακάρι να μπορούσε η χώρα να το κάνει αύριο το πρωί να βγει από τα Μνημόνια. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές γιατί τα επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικά. Δεν βγαίνουμε να δανειστούμε γιατί τα spreads είναι πολύ υψηλά, είναι απαγορευτικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Λιαργκόβας, και πρόσθεσε: « Μέχρι το 2017 θα χρειαστούμε 30 με 40 δις ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες. Αν δεν έχουμε λοιπόν ενδογενείς πόρους, αναγκαστικά θα πρέπει να τα παίρνουμε αυτά τα λεφτά απέξω. Εξ ανάγκης εξαρτόμαστε από τους διεθνείς δανειστές. Μέχρι το 2017-2018, η χώρα θα βρίσκεται σε Μνημόνια εκτός και αν υπάρξει άλλο δεδομένο».

«Ίσως μια άλλη έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σταδιακά, γιατί αυτά δεν γίνονται βραχυπρόθεσμα, να βγούμε στις αγορές. Γιατί οι αγορές είναι άγρυπνο μάτι και παρακολουθούν», κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου