Κλείσιμο

Το σχέδιο της Αθήνας αναλυτικά – Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές»

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το 47σέλιδο ελληνικό σχέδιο που στάλθηκε την Τρίτη στους θεσμούς. Σύμφωνα με πήγες από το Μάξιμου οι όποιες αλλαγές στον ΦΠΑ θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο για να μη διαταραχθεί η τουριστική αγορά.

Δεν γίνεται ούτε βήμα πίσω σε ασφαλιστικό και εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συνταξεις, ωστόσο λέει «ναι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χωρίς πάντως να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Επιπλέον, η Αθήνα προτείνει να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για εισοδήματα έως 30 χιλιάδες ευρώ. Για τα εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ προβλέπεται σταδιακή αύξηση των συντελεστών σε 2%, 4% και 6% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος, όπως και πέρυσι, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

Θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεόνασμα 0,8% φέτος και 1,5% του χρόνου.

Κυβερνητικές πήγες σχολίαζαν ότι «εμείς στείλαμε τις προτάσεις μας και ζητάμε να γίνει συζήτηση επί του δικού μας κειμένου». Οι ίδιες πήγες σημείωναν ότι «οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κινούνται μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει στους θεσμούς.»

Η συμφωνία μεταξύ των θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας έχει κλείσει πάντως μετά την πενταμερή συνάντηση του Βερολίνου. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστες θα περιμένουν σύντομα μια απάντηση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters «οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν τέσσερις μήνες»

«Το κείμενο καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Θα συζητηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης και το EuroWorking Group.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ