Κλείσιμο

FT: Το σχέδιο για το «τελικό κείμενο» και την επέκταση της διάσωσης για το καλοκαίρι

Κοντά στην προσφορά μιας συμφωνίας προς την Ελλάδα βρίσκονται οι διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με μεσημβρινή ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των τριών θεσμών φέρονται να περιόρισαν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο τις διαφορές τους επί αυτών που χρειάζεται να υλοποιήσει η Αθήνα ώστε να λάβει το υπόλοιπο ποσό από τη χρηματική βοήθεια διάσωσης.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την πενταμερή συζήτηση στο Βερολίνο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι ηγέτες των θεσμών έχουν αναθέσει σε τεχνικούς ειδικούς να συντάξουν ένα τελικό κείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα, «ως βάση μιας πολιτικής συμφωνίας που ελπίζουν να πετύχουν έως το τέλος της εβδομάδας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα συμπεριλαμβάνονται στο συμφωνημένο κείμενο.

Το Ταμείο φέρεται να παραμένει επιφυλακτικό και εξακολουθεί να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνούσαν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «υπήρξε τουλάχιστον συμφωνία κειμένων – οι απόψεις απέχουν μάλλον περισσότερο».

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζει η εφημερίδα, η συνάντηση παρήγαγε το πιο σημαντικό σημείο καμπής στην ελληνική κρίση εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι εντός της ημέρας (Τρίτης) θα είναι έτοιμο ένα τελικό κείμενο που θα δίνει ένα περίγραμμα των όσων αναμένονται από την Αθήνα.

Μετά θα πρέπει να αποφασιστεί αν το κείμενο θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν ή σε τηλεδιάσκεψη.

Σημειώνεται πάντως ότι αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραμένουν ανήσυχοι ότι παρά μια δυνητική συμφωνία μεταξύ των θεσμών, η Ελλάδα ίσως εμφανιστεί ακόμα απρόθυμη να αποδεχθεί την κοινή τους θέση. Αξιωματούχοι λένε πως το κείμενο θα περιλαμβάνει μέτρα στα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνήσει και ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες.

Ξέχωρα από τις συζητήσεις στο Βερολίνο, οι πιστωτές εξετάζουν ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας καθ’ όλο το καλοκαίρι, καθώς έχει παρέλθει ο επαρκής χρόνος για να συμφωνηθεί μία νέα διάσωση όταν λήξει η τρέχουσα στο τέλος του μήνα. Ένα τέτοιο σχέδιο υπό εξέταση θα ήταν η επέκταση της τρέχουσας διάσωσης ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια διάσωσης που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών θα «επαναπροσδιορίζονταν» ως συμβατική βοήθεια διάσωσης, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για τις «τεράστιες» αποπληρωμές ομολόγων στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο