Το ΔΝΤ θέλει την «ταχύτερη δυνατή» συμφωνία, αλλά δεν ξέρει πότε θα υπάρξει

Το ΔΝΤ επιδιώκει την «ταχύτερη δυνατή» ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, όμως δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία, διαμήνυσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε πως απομένει ακόμα «δουλειά» έως ότου να βρεθεί κοινός τόπος για την Ελλάδα, και κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ απαιτεί μια «συνολική συμφωνία» προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση με βάση λίγα μέτρα», επισήμανε.

Επισήμανε πως υπό τις παρούσες συνθήκες «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τρίτο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, πως η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει τυχόν Grexit, ο κ. Μάρεϊ είπε πως οι κίνδυνοι που πηγάζουν από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «δεν πρέπει να υποτιμηθούν».

Προσέθεσε όμως με νόημα πως η ζημία για την ελληνική οικονομία θα ήταν «πολύ μεγάλη», ενώ αντίθετα το μέγεθος του ρίσκου για την ευρωζώνη θα «εξαρτηθεί» από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νομισματική ένωση ως απάντηση στην ελληνική έξοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μάρεϊ είπε πως η «βασική γραμμή» του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τεσσάρων δόσεων (σχεδόν 1,6 δισ.) που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο Ταμείο μέσα στον Ιούνιο, ο κ. Μάρεϊ αποσαφήνισε πως έως τώρα δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά.

Συμπλήρωσε δε πως η δυνατότητα της συγχώνευσης δόσεων ήταν μια επιλογή που ψηφίσθηκε τη δεκαετία του 1970 και έχει χρησιμοποιηθεί από ελάχιστες χώρες, με τελευταία τη Ζάμπια, τη δεκαετία του 1980.

Ο κ. Μάρεϊ ανέφερε πάντως, χωρίς να είναι βέβαιος, πως αν υπάρξει συγχώνευση δόσεων τότε η διορία θα μπορούσε να είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί στις 19 του μηνός.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει πει επανειλημμένα ότι δεν εξετάζει το σενάριο συγχώνευσης.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης