EKT: Με συμφωνία αίρονται οι περιορισμοί στις αγορές εντόκων της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το ύψος του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το οποίο μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες εάν καταστεί σαφές ότι η ευρωζώνη συμφωνεί να εκταμιεύσει την επί μακρόν αναμενόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα τραπεζική πηγή.

Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες θέτοντας αυστηρά όρια στο ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το οποίο επιτρέπει να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον βασικό δίαυλο δανεισμού της Αθήνας.
Το όριο αυτό “μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την εκταμίευση” της εναπομείνασας δόσης του δανείου από την ευρωζώνη, ανέφερε η τραπεζική πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

“Εάν εκταμιευθεί το 1,9 δισεκ. ευρώ των κερδών από το [πρόγραμμα] SMP, αυτό θα μπορούσε να είναι το σινιάλο” ότι επίκειται μια συμφωνία, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά την περίοδο 2010-11.

Η ΕΚΤ επίσημα αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο. Αλλά ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, είχε πει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει να χαλαρώνουν οι “περιορισμοί στην αναχρηματοδότησή της” εάν επιτυγχανόταν μια συμφωνία και τελικά να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων.

Εάν συναφθεί συμφωνία, τα ελληνικά ομόλογά αυτόματα θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτά που αγοράζει η ΕΚΤ από τον Αύγουστο στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή.

Η Ευρωτράπεζα άφησε αμετάβλητη την Τετάρτη, στα 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ, την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που δίνει στις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ