Αλλαγή της εντολής της ΕΚΤ ζητά η Ισπανία

Την αλλαγή της αποστολής της ΕΚΤ, ώστε η εντολή της να μην περιορίζεται στη διαχείριση του πληθωρισμού, έχει ζητήσει η Ισπανία, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η πρόταση της Ισπανίας ουσιαστικά φέρνει την Ευρωτράπεζα πιο κοντά στο μοντέλο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve ή Fed), η οποία έχει διπλή εντολή να αντιμετωπίζει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την υψηλή ανεργία.

Η Μαδρίτη αποφεύγει να αναφερθεί αναφέρεται συγκεκριμένα στο ζήτημα της ανεργίας, όμως ζητά από την ΕΚΤ να «συμβάλει στην αποτροπή μακροοικονομικών ανισορροπιών και αποκλίσεων» μεταξύ των χωρών-μελών.

Η μεγαλύτερη απόκλιση που παρατηρείται στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια είναι στο μέτωπο της ανεργίας, η οποία βρίσκεται στη ζώνη του 6% στη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία υπερβαίνει το 20%.

Εν μέσω κρίσης, τα μέλη της ευρωζώνης είχαν βρει κοινό τόπο να αυξήσουν τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Παρά ταύτα, καθώς τους τελευταίους μήνες η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Φρανκφούρτης.
Πηγή: skai.gr