Βαρουφάκης: Aποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς λιτότητα

«Η Ελλάδα είναι μεν αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις (...) αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα» τονίζει. «Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος εξάλλου στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων... για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος... για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ».

Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους αφόρητα υψηλούς στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα» που ζητούν οι πιστωτές της.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί -και δεν θα αποδεχθεί- μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια» επαναλαμβάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την πρόθεση της Αθήνας να προβεί σε στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, επιβεβαιώνει ακόμη σε συνέντευξή του στο CNN Europe ο 
Γιάνης Βαρουφάκης. 

Όπως τόνισε δε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης «απλώς επανέλαβε ό,τι έχω πει κι εγώ πολλές φορές». «Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί» σημείωσε.

«Στον διεθνή διάλογο συζητούνται όλα, και το σενάριο της δραχμής, εμείς εδώ τα θεωρούμε τρομολαγνεία» ανέφερε στο Mega o αναπληρωτής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, προσθέτοντας ότι «στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εμείς, δεν έχουμε ταμπού, τα συζητάμε όλα και προχωράμε».

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές της, και δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς μια συμφωνία» προειδοποιεί στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Σημειώνεται ότι οι πιστωτές δεν συμμερίζονται το θετικό κλίμα που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Τα μέτρα που έχει ως τώρα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση απέχουν «αρκετά» από αυτά που χρειάζονται ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, διαμηνύει εξάλλου με συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ