Απίθανη η ρωσική βοήθεια στην Ελλάδα για τον Turkish Stream

Η Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορέσει να λάβει χρηματοδοτική βοήθεια από τη Ρωσία για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου ελληνικού τμήματος του αγωγού Turkish Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Ria Novosti και Interfax, ο κ. Στόρτσακ επισήμανε πως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος δανειστής της χώρας μας, θέτουν περιορισμούς στη δυνατότητα της Αθήνας να αντλήσει κεφάλαια από άλλες πηγές.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει έλθει σε συμφωνία με την Τουρκία για έναρξη λειτουργίας του αγωγού τον Δεκέμβριο του 2016. Ο αγωγός θα έχει ετήσια χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream (με διαφορετικό όνομα) στο ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί επίσημα την Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές σε οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην ανατολική και τη νότια Ευρώπη.

Η σύγκρουση μεταξύ της Κομισιόν και της Μόσχας ουσιαστικά «βύθισε» στα τέλη του 2014 τον πρόδρομο του Turkish Stream, τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα έφτανε στην Ε.Ε. μέσω Βουλγαρίας (αντί μέσω Ελλάδας).

Επιπλέον, ο Turkish Stream αποτελεί την υλοποίηση των ρωσικών σχεδίων για παράκαμψη των ουκρανικών αγωγών στις εξαγωγές αερίου προς την Ε.Ε., τη στιγμή που συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία. Η ισχύουσα σύμβαση για μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας λήγει το 2019, και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να την ανανεώσει.

Ένα από τα σχέδια της Αθήνας είναι η επέκταση τον Turkish Stream, μέσω Ελλάδας, έως τους μεγάλους ενεργειακούς κόμβους της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Περίπου το 30% των ετήσιων ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Το 50% αυτών διέρχεται μέσω Ουκρανίας.
Πηγή: skai.gr