Βαρουφάκης: Η επιμονή των δανειστών στη λιτότητα εμποδίζει τη συμφωνία

Η επιμονή των δανειστών για «ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, φέτος και στη συνέχεια» αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας – κι όχι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης – διαμηνύει με νέο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στους διεθνείς εταίρους.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως η προσέγγιση των πιστωτών εμποδίζει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φθείροντας «τη βούληση και την ικανότητα» της ελληνικής πλευράς να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι μόνο η Αθήνα μπορεί να διασφαλίσει τη στήριξη του λαού για τις αλλαγές.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί χειρότερη από την ασθένεια επί πέντε χρόνια», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Επισημαίνει δε πως η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν έχει έως τώρα πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή είναι «τελείως παράλογη», αποδίδοντας την καλύτερη συγκριτική πορεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου στο γεγονός ότι η Ελλάδα «υπέστη τουλάχιστον τη διπλάσια λιτότητα».

Ο κ. Βαρουφάκης κλείνει το άρθρο του με μια έμμεση αλλά ξεκάθαρη βολή προς τους πιστωτές. «Ξεκάθαρα το αίτημά τους για περισσότερη λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με την ανησυχία τους για γνήσια μεταρρύθμιση ή τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά», αναφέρει δηκτικά, προσθέτοντας με νόημα πως αφήνει την κρίση για τα «πραγματικά κίνητρα» των δανειστών στους «ιστορικούς του μέλλοντος».
Πηγή: skai.gr