Σαπέν: Γρήγορα συμφωνία - Καταστροφή για την Ελλάδα το Grexit

Να υπάρξει μια "γρήγορη συμφωνία" για το ελληνικό χρέος, ευχήθηκε σήμερα Σάββατο από τη Λισαβόνα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, εκτιμώντας ότι μια έξοδος της Αθήνας από το ευρώ θα ήταν "καταστροφή για την Ελλάδα" και ταυτοχρόνως "πρόβλημα για την ευρωζώνη".

"Η συμφωνία αυτή
θα πρέπει "να ολοκληρώνει το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά επίσης και να προετοιμάζει τη συνέχεια δεδομένου ότι η Ελλάδα θα παραμείνει, σε κάθε περίπτωση, μια ευπρόσβλητη χώρα", είπε.

"Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη", πρόσθεσε ο Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Θα ήταν επίσης "ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, ακόμη κι αν σήμερα είμαστε πολύ πιο ισχυροποιημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια", συνέχισε.

"Η ευρωζώνη δεν φτιάχτηκε για να περισταλεί αλλά για να επεκταθεί. Μέσα σε έξι μήνες άλλαξαν πολλά πράγματα, προς το καλύτερο. Η Ευρώπη πάει καλύτερα, πολλές από τις χώρες μας πάνε καλύτερα, η Γαλλία τα πάει πολύ καλύτερα", είπε.

"Η Πορτογαλία κατέβαλε πολλές προσπάθειες" οι οποίες της επέτρεψαν "να βγει από το πρόγραμμα και να απευθύνεται πλέον απευθείας στις αγορές", σχολίασε επίσης ο Γάλλος υπουργός σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα θα έχει κάποιες δυσκολίες να το κάνει αμέσως".

Η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας, ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Μάιο του 2014 και σταδιακά ανακτά την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.

Eξάλλου, την ανάγκη η Ευρωζώνη να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Politico.

«Ακούμε πολλά διαφορετικά πράγματα από την Αθήνα, αλλά υπάρχει ένας άνθρωπος που πρέπει να επιτύχει, και αυτό είναι ο πρωθυπουργός, γι 'αυτό πρέπει να τον εμπιστευτούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr