Η ΕΚΤ συζητά αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τα ενέχυρα για τα έκτακτα δάνεια της ΤτΕ

Η ΕΚΤ υποτίθεται ότι είναι απολιτική, αλλά έχει παγιδευτεί στην πολιτική της ευρωζώνης.

Την Τετάρτη το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ίσως συζητήσει την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τα ενέχυρα για τα έκτακτα δάνεια της ΤτΕ.

Είναι πιθανό τα 2/3 του συμβουλίου να υποστηρίξουν την κίνηση ακόμα και στη σημερινή συνεδρίαση, κάτι που θα κάνει τη ζωή δυσκολότερη για την Ελλάδα και τις τράπεζές της.

Σύμφωνα με δύο γνώστες του ζητήματος, το συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει την πιθανότητα να επιστρέψει το κούρεμα των αποδεκτών ενεχύρων στα προηγούμενα επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι τα ενέχυρα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες τα οποία μπορούν να γίνουν αποδεκτά για έκτακτο δανεισμό θα μειωθούν από 95 σε 88 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια πιο αυστηρή κίνηση θα ήταν να διακόψει εντελώς η ΕΚΤ το ειδικό πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού, τον ELA.

Τα γεράκια στο συμβούλιο φοβούνται ότι ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση και Grexit θα αφήσει τη ζημιά από τα δάνεια του ELA στο ευρωσύστημα. Τη θέση αυτή έχει καταστήσει σαφή με δηλώσεις του στην Handelsblatt ο αρχιγέρακας Γιενς Βάιντμαν.

Πηγή της εφημερίδας λέει ότι η Μπούντεσμπανκ έχει πιέσει τις τελευταίες εβδομάδες για τη διακοπή του ELA, αν και τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ θα το θεωρούσαν ακραίο μέτρο, το οποίο θα συνέβαινε μόνο αν η Ελλάδα έχανε μία μεγάλη υποχρέωση, όπως η αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου.

Από την άλλη, με μια συμφωνία η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αύξανε το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες, αν και μια τέτοια απόφαση αντιμετωπίζει την αντίθεση των γερακιών.

Σε κάθε περίπτωση αυξάνεται το άγχος ότι με την αντιπαράθεση Ελλάδας-πιστωτών να εντείνεται οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ ίσως βρεθούν στη θέση να είναι αυτοί που θα ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός