ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Βαρουφάκης: Θέλουμε συμφωνία σε μια εβδομάδα, αλλά προέχουν μισθοί και συντάξεις

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ας πούμε σε μια εβδομάδα», δήλωσε στο STAR ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς πάντως για το εάν προκρίνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων από την πληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν».

 
Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξή του στο STAR ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπερασπιζόμενος την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ας πούμε σε μια εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, που εστάλη στους θεσμούς, είπε ότι περιλαμβάνει δυο συντελεστές ΦΠΑ, έναν υψηλό 18% και έναν χαμηλό στο 9,5%, που μειώνονται στο 15% και στο 6,5% με τη χρήση χρεωστική ή πιστωτικής κάρτας.

Με τους νέους συντελεστές προκαλούνται επιβαρύνσεις στις υπηρεσίες εστίασης, στα ξενοδοχεία καθώς και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς μεταφέρονται στον υψηλό συντελεστή, ενώ αντίθετα στο χαμηλό συντελεστή παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Ελαφρύνσεις προκύπτουν από τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για μια σειρά από υπηρεσίες, αλλά και στο κόστος αγοράς αυτοκινήτων, επίπλων, συσκευών, καθώς και στην τιμή της βενζίνης και στην κινητή τηλεφωνία, όπου σήμερα ο ΦΠΑ είναι στο 23%.

Ανέφερε μάλιστα ότι η πρόταση τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για τη ΔΕΗ,  ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ο ΦΠΑ θα είναι 15%, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής, διότι η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει όπως και εάν πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Για το ειδικό καθεστώς των νησιών υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου.

Μισθοί και συντάξεις πάνω από το ΔΝΤ

Ερωτηθείς για το εάν προκρίνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων από την πληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν». «Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους συνταξιούχους. Οι δανειστές πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας», είπε.

Αποσαφήνισε πως δεν είναι στην σκέψη της κυβέρνησης άλλο νόμισμα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει στο ραντάρ η υπογραφή σε μια «μη βιώσιμη συμφωνία». Είπε επίσης οτι «δεν υπάρχουν καθόλου προτάσεις από τους δανειστές για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», ούτε σχέδιο B.

Μεσολάβηση ESM για να πληρωθεί η ΕΚΤ;

Στρέφοντας το βλέμμα του στα 6,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου την πληρωμή των επίμαχων ομολόγων από τον μηχανισμό ESM – με ανταλλαγή ομολόγων, με την Αθήνα να ξεπληρώνει τον ESM στο μέλλον.

Πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο του Economist, ο ΥΠΟΙΚ πρότεινε τη διαμεσολάβηση του ESM για το σύνολο των 27 δισ. που οφείλει η χώρα μας στην Ευρωτράπεζα.

Το ΤΧΣ και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που μεταφέρθηκαν στον EFSF, ο υπουργός είπε ότι ζητήθηκε με επιστολή και με επιδέξιο τρόπο να επιστρέψει στο Δημόσιο το 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν ρευστό από τα αποθεματικά του κράτους και χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απέδωσε σε κακή πληροφόρηση του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης από τα χρήματα του ΤΧΣ, λέγοντας μάλιστα ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει έντονα και είχε στείλει σχετικό e-mail στην ηγεσία του κόμματος.
«Είμαστε νέοι θα ενηλικιωθούμε», είπε.

Διαψεύσεις...

Ο κ. Βαρουφάκης δεν διέψευσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών του μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόοσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του να μην αποκαλυφθεί το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Vima.gr για επιστολή Γιούνκερ με σχέδιο συμφωνίας. «Το δημοσίευμα το οποίο υποτίθεται ότι είναι επιστολή Γιούνκερ δεν ισχύει. Φοβάμαι μήπως είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψει τις προτάσεις μας».

Ερωτηθείς τελος για τις σχέσεις του με τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε πολύ μακρά ιστορία, έχουμε κοινούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο, είμαστε φίλοι, έχουμε πάει μαζί διακοπές. Τώρα υπάρχει μια πολιτική διάσταση. Αλλά έχουμε και οι δύο θεσμικές θέσεις. Και το έθνος απαιτεί να συνεργάζονται οι θεσμοί».
 
Moodys: Πιο κοντά το Brexit χωρίς συμφωνία με Τζόνσον στην πρωθυπουργία
Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμα κι΄αν αυτό σημαίνει έξοδο...
23.07.2019, 15:19
Η επιλογή Μπόρις Τζόνσον και ένα Brexit χωρίς συμφωνία ρίχνουν τη στερλίνα
Πτώση για τρίτη συνεχή ημέρα καταγράφει σήμερα η στερλίνα, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των ανησυχιών...
23.07.2019, 11:57
Τι προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια για την ανατροπή της υπερφορολόγησης
Μετά την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ξεκινά η μείωση των φόρων για την ενίσχυση...
23.07.2019, 08:40
Οι φετινές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ: Οι αριθμοί και τα στοιχεία (upd)
Οι μειώσεις θα ισχύσουν και στον συμπληρωματικό φόρο.
22.07.2019, 22:06
Συνάντηση Χατζηδάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα...
22.07.2019, 20:32
Εξάλειψη εισοδηματικών κριτηρίων στις 120 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση
Οι αλλαγές θα επιτρέψουν την επιμήκυνση της εξόφλησης σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις.
22.07.2019, 20:10
Αλλάζει το ΔΝΤ 75 χρόνια μετά το Μπρέτον Γουντς
Ακριβώς 75 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι ισχυροί του κόσμου επισφράγισαν τη νέα τάξη πραγμάτων...
22.07.2019, 19:29
Ικανοποιημένος από την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης ο Ρέγκλινγκ
Προσθέτει πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η πρόθεση από τους θεσμούς...
21.07.2019, 12:41
Κλιμακωτή μείωση προβλέπεται στον ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά οι κατηγορίες
Διευκρινίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος τον Αύγουστο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή...
21.07.2019, 10:06
Βρούτσης στον ΣΚΑΪ : Ξεπερνούν τις 430 χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις
Μάλιστα ο κος Βρούτσης απέδωσε στις εκκρεμείς συντάξεις τα πλεονάσματα που είχε βρει η προηγούμενη ηγεσία...
21.07.2019, 09:40

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 69  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.