Κλείσιμο

Τα μέτρα που φέρνει η συμφωνία Αθήνας - δανειστών

O ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, που οι Βρυξέλλες πιέζουν να κυμανθεί στο 17 με 18% -με εξαίρεση τα φάρμακα και κάποια βασικά είδη διατροφής- περιλαμβάνεται στα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Αν καθιερωθεί αυτό το ποσοστό ΦΠΑ, θα αυξηθούν μεταξυ άλλων οι τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αντιθέτως, θα μειωθούν οι τιμές στα αυτοκίνητα τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά και στις οικοδομικές εργασίες που σήμερα βρίσκονται στο 23%.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα αυξηθεί και ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και τι ακριβώς θα γίνει με το τέλος που ετοιμαζόταν να βάλει η κυβέρνηση στα πολυτελή ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τα σενάρια ο φόρος διαμονής είτε θα είναι από 1 ώς 5 ευρώ, είτε 3% με 5% και θα αφορά τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε ολόκληρη τη χώρα, και όχι μόνο στα νησιά.

Οι δυο πλευρές επίσης φαίνεται να συμφωνούν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015. Στην αύξηση της έκτακτη εισφοράς για ετήσια εισοδήματα πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ και ενδεχομένως από τις 30 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, συμφωνούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αύξηση του φόρου πολυτελείας, αλλά και στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε μέτρα υφεσιακά, μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Αύξηση ΦΠΑ και ομαδικές απολύσεις είναι οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ» σχολίασε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Πηγή: skai.gr