Κλείσιμο

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ μάς είπε ότι ώς τις εκλογές η Ελλάδα είχε υπερβεί τους στόχους (upd)

«Στο Eurogroup της Ρίγας ο (αξιωματούχος του ΔΝΤ) Πόουλ Τόμσεν ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα» τόνισε την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο της επί τα χείρω αναθεώρησης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% ΑΕΠ έως το 2022.

Εξάλλου, με αφορμή το σχετικό θέμα που θέτει το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δήλωσε πως «είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα.»

Πάντως, διέψευσε δημοσίευμα των FT ότι το Ταμείο επέμενε σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. «Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. «Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».

Σημειώνεται ότι
η Κομισιόν συρρικνώνει τον στόχο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο τρέχον έτος στο 0,5% από 2,5% που προέβλεπε αρχικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η ανάπτυξη να υποχωρήσει περαιτέρω, ειδικά αν δεν υπάρξει συμφωνία.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr