Κλείσιμο

Κομισιόν: Πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας 0,5% έναντι στόχου 1,4% (infogr)

Στο 0,5% συρρικνώνει τον στόχο για ανάπτυξη στην Ελλάδα το τρέχον έτος η Κομισιόν, στο πλαίσιο των εαρινών της προβλέψεων, από 2,5% που προέβλεπε αρχικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η ανάπτυξη να υποχωρήσει περαιτέρω, ειδικά αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Η εκτίμηση ανατρέπει πλήρως όλο το μακροοικονομικό σενάριο (ανεργία, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και επενδύσεις) ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς η ελληνική πλευρά στην λίστα μέτρων που διαπραγματεύεται προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2015.

Συνεπώς, το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί φέτος στο -2,1% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε η Επιτροπή το Φεβρουάριο.

Επιπλέον, μεγάλη αύξηση θα καταγράψει το τρέχον έτος και το δημόσιο χρέος, το οποίο θα ανέλθει στο 180,2% του ΑΕΠ έναντι 170,2% που προβλεπόταν το Φεβρουάριο, δηλαδή απόκλιση 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Σημειώνεται ότι στην έκθεσή της η Επιτροπή αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Οι αβεβαιότητες γύρω απ;o την ελληνική οικονομία οδήγησαν την Koμισιόν σε μετριοπαθέστερες, συγκριτικά με τις χειμερινές προβλέψεις της, εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να διολισθαίνει στο περιθώριο της Ευρώπης» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ η επικεφαλής της EF Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά.





Πηγή: skai.gr