ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 16 μηνών το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών έπεσε το οικονομικό κλίμα, με σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώνεται σημαντικά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, διαμορφούμενος στις 92,7 (από 96,8) μονάδες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Η εξέλιξη του δείκτη προοιωνίζεται αρνητική εξέλιξη και στο ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ είναι λογικό ότι, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το Ίδρυμα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνεται οριακά και τις εκτιμήσεις για τις αρνητικές παραγγελίες και τη ζήτηση να αμβλύνονται ελαφρά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο στις 84,6 (από 88,8) μονάδες, χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (91,9 μονάδες).

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά περισσότερο εκείνες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν ελαφρώς δυσμενέστερες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ανακάμπτει ελαφρά τον Απρίλιο, διαμορφούμενος στις 73,1 (από 71) μονάδες, 10 όμως μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζουν έδαφος, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ταυτόχρονα αναχαιτίζεται η ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώνεται ελαφρά τον Απρίλιο, μετά από ένα τετράμηνο υποχώρησης, κινούμενος στις 87,9 (από 83,6) μονάδες, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (80,1 μονάδες).

- στις Κατασκευές, καταγράφονται λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, με τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, μετά την έντονη αποδυνάμωσή του τον Μάρτιο, ανέκαμψε ελαφρώς τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 59,7 (από 55,8) μονάδες, παραμένοντας ωστόσο πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή του επίδοση (81,3 μονάδες).

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ περιορίζεται και η πρόθεση για αποταμίευση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί τον Απρίλιο αισθητά σε σχέση με τον Μάρτιο, στις -40,5 (από -31) μονάδες.

Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα επανέρχεται στην πρωτοκαθεδρία της απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί δεύτερη (-32,8 μονάδες από -33,2), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-23,6 μονάδες από -23), η Κροατία (-22 μονάδες από -23,5) και η Κύπρος, η οποία καταγράφει μεγάλη άνοδο (-21,9 από -31,9). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κινείται πτωτικά, οριακά στην ΕΕ και ελαφρώς περισσότερο στην Ευρωζώνη (στις -2,2 από -1,8 και τις -4,6 από -3,7 μονάδες αντίστοιχα).

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με ανασφάλεια όσο δεν κλείνει η συμφωνία, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να δέχεται πλήγμα» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος για 25 εκατ. τουρίστες το 2015 αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω, με το Μάρτιο η τουριστική κίνηση να είναι σαφέστατα αρνητική. «Υπάρχει πάντως ακόμη χρόνος να σώσουμε τη χρονιά» σημείωσε πάντως.

Πηγή: skai.gr